کسى که نماز شب مى خواند و نماز قضاء بر ذمه اش است آیا جایز است که در نماز شب نیت قضا کند؟
آیت الله العظمــی فاضل لنکرانی (قدس سره): اگر نیت قضا کند نماز شب محسوب نمى شود.
آیت الله العظمــی سیستانی (مدظله): اگر نیت قضا کند نماز شب محسوب نمى شود.
در مورد کیفیت نماز شب و زمان بحاى اوردن آن راهنمائى بفرمائید ؟
آیت الله العظمــی فاضل لنکرانی (قدس سره): افضل اوقات نماز شب وقت سحر است یعنى ثلث اخیر شب ، و کیفیت آن این اینست که چهارتا 2 رکعتى مثل نماز صبح به نیت نافله شب و بعد یک دو رکعتى به نیت شفع و در اخر یک رکعتى (که قنوت دارد) به نیت نماز وتر بجا مى آورد .
آیت الله العظمــی سیستانی (مدظله): وقت نماز شب از اول شب شروع می شود. افضل اوقات نماز شب وقت سحر است یعنى ثلث اخیر شب ، و کیفیت آن این اینست که چهارتا ۲ رکعتى مثل نماز صبح به نیت نافله شب و بعد یک دو رکعتى به نیت شفع و در اخر یک رکعتى (که قنوت دارد) به نیت نماز وتر بجا مى آورد.
آیت الله العظمــی مکارم شیرازی(مدظله): در مواقعی که فاصله کمی تا اذان صبح باقی است شما می توانید یازده رکعت نماز شب را مثل نماز های روزانه به جا آورید و انجام قنوت های طولانی لازم نیست.
آیت الله العظمــی بهجت(قدس سره): از یازده رکعت نافلهى شب، هشت رکعت آن باید به نیّت نافله شب و دو رکعت آن به نیّت نماز «شفع» و یک رکعت آن به نیّت نماز «وتر» خوانده شود و دستور کامل نافله شب در کتابهاى دعا گفته شده است.
حداقل خواندن نماز شب و حداکثر آن چیست؟....
آیت الله العظمــی فاضل لنکرانی (قدس سره): حداقل آن یک رکعت وتر است و حداکثر آن 11 رکعت است.
آیت الله العظمــی سیستانی (مدظله): حداقل آن یک رکعت وتر است و حداکثر آن ۱۱ رکعت است.
آیا جایز است در قضای نافله شب ابتدا نماز وتر را قضا کرد سپس شفع بعد بقیه نمازها؟ منظورم این است آیا رعایت ترتیب در قضای نافله یک شب در بین نمازها لازم است؟
آیت الله العظمــی مکارم شیرازی(مدظله): در بین شفع و وتر ترتیب رارعایت کنید.در بقیه لازم نیست.
آیا می توان نافله شب را نشسته خواند ؟
آیت الله العظمــی سیستانی (مدظله): به علت کهولت سن و ... اشکال ندارد.
آیت الله العظمــی مکارم شیرازی(مدظله):در این صورت مستحب است احتیاطاً به جاى یک رکعت، دو رکعت خوانده شود.
تعداد 40 نفر مؤمن که براى دعا در قنوت نماز وتر آمده است توقیفى است یا نمازگزار مىتواند تعداد بیشترى را هم دعا کند. البته منظور از سوال این است که آیا بر عدد 40 در اینجا مانند بسیارى از مواقع دیگر تأثیرى در نظر گرفته شده است یا خیر؟
آیت الله العظمــی خامنه ای(مدظله): چهل نفر به قصد ورود بگوید و گفتن مازاد بر آن به قصد قربت مطلق، اشکال ندارد و بعید نیست خصوص عدد چهل خصوصیتى داشته باشد.
آیت الله العظمــی مکارم شیرازی(مدظله): دعا به چهل مؤمن واجب نیست بلکه مستحب است. شما می توانید برای هر تعداد از مؤمنین که مایلید دعا کنید ولی دعا باید به زبان عربی باشد.
اگر نمازگزار دعاهاى وارده قنوت نماز وِتر را نخواند و تنها به قنوت ساده اى قناعت کند و همچنین براى 40 نفر مؤمن دعا نکند، بلکه بصورت کلّى «اَللّهُمَ اغْفِرْ لِلْمُؤمِنینَ وَ الْمُؤْمِناتِ» بگوید، آیا نماز او صحیح است؟
آیت الله العظمــی مکارم شیرازی(مدظله): نماز وتر او به این صورت صحیح است؛ ولى ثواب کمترى دارد.
هرگاه پس از خواندن چهار رکعت از نماز شب، اذان از مسجد یا رادیو به گوش برسد، آیا بقیّه نافله شب را باید به نیّت ادا بخوانیم یا قضاء؟
آیت الله العظمــی مکارم شیرازی(مدظله): اگر چهار رکعت یا بیشتر از نماز شب را بجا آورده باشید، بقیّه را به نیّت اداء تکمیل کنید، سپس به نافله صبح یا نماز صبح مشغول شوید.
چرا قنوت نماز شفع بنابر احتیاط ترک می شود؟
آیت الله العظمــی مکارم شیرازی(مدظله): نماز شفع و وتر به مثابه یک نماز هستند بنابر این احتیاط در ترک قنوت نماز شفع است.